Spastische voet
Een spastische voet kan bij diverse ziektebeelden ontstaan. B.v. bij hersen- en ruggemergbeschadiging, MS of centraal neurologische aandoeningen.
Bij een spastische- of slappe verlamming is er o.a.vaak sprake van een slechte bloedcirculatie. Daardoor kunnen er zwellingen van de weefsels in de voeten en benen ontstaan. Daardoor ontstaat er tijdelijk minder ruimte in de schoenen waardoor er drukplekken en wondjes kunnen ontstaan. Door de slechte circulatie kan er ook minder gevoel zijn in de voeten, waardoor b.v. een ingroeiende nagel te laat ontdekt wordt. Ook de huid wordt droger waardoor kloven in de hielen kunnen ontstaan.
Ook door een verstoorde stand van de voeten kunnen drukplekken ontstaan, waardoor weer eelt, likdoorns en ingroeiende nagels kunnen ontstaan.
Verwaarloosde voet
De definitie van verwaarloosde voeten is: voeten waar geen of weinig aandacht aan geschonken is ten aanzien van verzorging en/of behandeling. Verwaarlozing kan zich uiten in diverse vormen en gradaties.
De verwaarloosde voetklacht valt onder de risicogroep i.v.m. grotere kans op complicaties.
De klachten kunnen zijn:
* ingroeiende teennagel
* schimmelnagels die al sterk vervormen (ramshoornnagels)
* flinke kloven
* ontstoken likdoorn
* drukplekken met onderliggend wondje enz.
Oudere voet
Na het 40e levensjaar wordt de doorbloeding van de matrix(nagelwortel) minder. Daarmee vertraagt de groei van de nagel en neemt de conditie van de nagel af.
De klachten kunnen zijn:
* afname flexibiliteit van banden, spieren en pezen
* atrofie van de huid, schilferig en droog, bruine verkleuringen en huidaandoeningen
* vaatproblemen, verminderde circulatie, koude voeten, oedeem, huidverkleuring, spataderen
* verkleuring en dikker worden van de nagels, vertraagde nagelgroei